Algemeen

Aanbiedingsbrief

Aan de gemeenteraad,

Hierbij bieden we u de begroting 2025 van de gemeente Venray aan. Wij geven u hierin op programmaniveau inzicht in de begroting voor de jaren 2025 tot en met 2028.

Tekorten vanaf 2026
Naast de begroting voor 2025, geven we ook inzicht in de meerjarenbegroting 2026-2028.
Alleen 2025 laat een sluitende begroting zien. Deze begroting hebben we sluitend gekregen door de verwerking van de meicirculaire en door een correctie van de eerder opgehoogde inflatiebudgetten.

Vanaf 2026 laat de meerjarenbegroting structurele tekorten zien. Dit heeft voornamelijk te maken met de fikse kortingen voor gemeenten vanuit het Rijk vanaf 2026. Als de landelijke overheid geen extra structurele middelen ter beschikking stelt vanaf 2026, zullen we de komende jaren aanpassingen en scherpe keuzes in het beleid moeten maken.

Via een motie is het college opgeroepen om een actieplan sluitende begroting op te stellen. Dit Actieplan Ravijnjaar is er op gericht om bij de kadernota 2026 minimaal het jaar 2026 en één of meer jaren van de meerjarenraming structureel sluitend te hebben. Daarbij zijn we mede afhankelijk van de toekomstige financiering van gemeenten door het Rijk. De uitwerking van het actieplan vormt de basis voor de begroting 2026.

Onderstaand het meerjarenperspectief 2025-2028 in cijfers:

Begrotingsresultaat (x € 1.000)

2025

2026

2027

2028

Totaal begrotingsresultaat

96

-4.086

-4.870

-5.315

Actuele ontwikkelingen

Naast bovenstaande financiële ontwikkelingen, zijn ook diverse maatschappelijke ontwikkelingen van invloed op onze begroting. Zo staat ons zorgstelsel onder flinke druk. Het voorkomen van gezondheidsproblemen en het versterken van de omgeving zijn belangrijk om de kwaliteit, toegankelijkheid en houdbaarheid van het zorgstelsel in de toekomst te kunnen waarborgen.
Ook de diverse oorlogen in de wereld hebben hun effect op de economie en werken door in ons beleid.

Gevolgen Prinsjesdag
Het kabinet Schoof is sinds 2 juli 2024 gevormd. Op 17 september is de eerste Prinsjesdag voor dit nieuwe kabinet. Bij het opstellen van deze begroting is nog niet bekend welke plannen het Rijk gaat presenteren en wat de gevolgen zijn. De eerste signalen in de landelijke berichtgeving zijn dat diverse wijzigingen van rijksbeleid plaats gaan vinden.

Doorkijk
Als gemeente staan wij de komende jaren voor flinke opgaven. Zo hebben we een onverminderde bouwopgave met aandacht voor kwetsbare groepen, betaalbaarheid, verduurzaming, leefbaarheid en veiligheid.
Ook de huisvesting van internationale werknemers, vluchtelingen uit oorlogsgebieden en asielmigratie blijven actuele thema’s die onze aandacht vragen. Onze gemeentelijke organisatie blijft in beweging en staan voor uitdagingen door maatschappelijke, personele en technische ontwikkelingen.

Leeswijzer
Een beknopt overzicht van de grootste begrotingsaanpassingen vindt u in de inleiding. Voor een overzicht op hoofdlijnen hebben we de begroting grafisch weergegeven in een afbeelding. Hierop staan de inkomsten en uitgaven van het komend jaar van de programma’s Leven, Wonen, Werken en Besturen. Verder ziet u in een oogopslag hoeveel onze inwoners het komend jaar gemiddeld betalen aan lokale belastingen: de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Deze afbeelding staat in hoofdstuk 1.

Als college bieden wij u hiermee met realisme deze meerjarenbegroting aan.

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Venray.

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2024 12:19:07 met de export van 11/22/2024 12:06:06