Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.1 WONINGBOUW

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Omgevingswet

Implementeren Omgevingswet

2031

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Via het in 2023 vastgestelde procesplan 2.0 wordt voorgesorteerd op het borgen van de verdere implementatie naar de lijnorganisatie. Dit loopt ook door in 2025 volgens een drietal sporen:
1.  Inhoud en instrumentarium,
2.  Processen, monitoring en digitalisering,
3. Cultuur en veranderopgave (anders werken)
De voortgang van de implementatie wordt steeds besproken met de stuurgroep en raadswerkgroep en er wordt tevens aan de raad gerapporteerd over de voortgang via de beraps (onderdeel majeure projecten).

Omgevingsprogramma "Wonen"

Stimuleren verduurzamen bestaande woningvoorraad

Continu

Een duurzame woningvoorraad is een van de vijf thema's van het Omgevingsprogramma Wonen. In de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027 hebben we afspraken gemaakt met Wonen Limburg over een gezamenlijke aanpak op het gebied van labelverbetering EFG, aardgasvrij, duurzame opwekking en Standaard Warmtevraag. We blijven daarnaast inwoners informeren over de regelingen om energielasten deels te compenseren en mogelijkheden om te verduurzamen.

Sturen op de bouw van meer betaalbare woningen zowel in Venray als in de kernen

Continu

Bij ieder initiatief of project voor woningbouw (12 of meer woningen) wordt de verdeelsleutel toegepast. In de Wet versterking regie op de volkshuisvesting – die in voorbereiding is- wordt vastgelegd dat 2/3 van alle nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Aansluiten bij de lokale woonbehoefte, goede afstemming met de dorpsraden en het leveren van maatwerk zijn daarbij eveneens belangrijke aandachtspunten.  Dit is een doorlopend proces en wordt ook vooraf bestuurlijk inhoudelijk afgestemd.

Stimuleren van inbreiding en herbestemming van leegstaande panden, met aandacht voor voldoende ruimte en groen

Continu

Dit heeft doorlopend de aandacht bij de bespreking van initiatieven voor woningbouw en het overleg met Wonen Limburg of andere externe partners die betrokken zijn bij de woningbouw in de gemeente.

Verbetering doorstroming op de woningmarkt

Continu

De doorstroming wordt gestimuleerd door het inzetten van de doelgroepenverordening, de huisvestingsverordening (die wordt opgeleverd in Q1 2025) en het Actieplan Wonen en Zorg. We hebben hier ook afspraken over gemaakt met Wonen Limburg en vastgelegd in de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027. Als voorbeeld stimuleren we bijzondere woonvormen voor senioren (het bouwen van woonhofjes, het mogelijk maken van groepswonen) waardoor ouderen kunnen gaan wonen naar hun woonwensen en behoeften en er woningen vrijkomen. Daarnaast leggen we in anterieure overeenkomst het woonprogramma vast, om te borgen dat er voor alle doelgroepen wordt gebouwd en er doorstroming plaatsvindt.

Uitvoering van het Omgevingsprogramma Wonen

Continu

In 2023 is gestart met het opstellen van een regionale huisvestingsverordening. Deze wordt naar verwachting Q1 2025 vastgesteld. Daarnaast zijn er beleidsregels in voorbereiding voor anti-speculatiebeding en zelfbewoningsplicht. De Wet Regie op Volkshuisvesting geeft ook aanleiding om het Omgevingsprogramma te herijken/actualiseren. In 2025 wordt hiermee een start gemaakt. We zullen hiervoor eerst de woonbehoeften opnieuw onderzoeken (Q4 2024).

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2024 12:19:07 met de export van 11/22/2024 12:06:06