Programma 1 LEVEN

Deelprogramma 1.1 OMGEVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Kadernota Sociaal domein

Uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein

Continu

Voor het uitvoeringsprogramma is begin 2024 een nieuw procesplan door het college vastgesteld. Op basis van dit nieuwe procesplan zijn we aan de slag met de deelopdrachten Versterken omgeving, Houding & gedrag en Toegang. Voor de eerst- en laatstgenoemde deelopdracht worden in 2024 nieuwe opdracht A4's opgesteld. Waarbij nadrukkelijk de samenhang wordt gezocht tussen de drie deelopdrachten maar ook met andere externe ontwikkelingen. Op basis van deze nieuwe opdracht A4's wordt in 2025 doorgewerkt aan de deelopdrachten. Hetzelfde geldt m.b.t. Houding & gedrag. In 2024 wordt gestart met de eerste training en dit zal naar verwachting in 2025 vervolgd worden.

Onderwijsbeleid

Stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en ondernemers

Continu

Deze opdracht wordt momenteel opgepakt binnen het Omgevingsprogramma Economie. Een van de vertrekpunten in het Omgevingsprogramma is namelijk “Een arbeidsmarkt voor iedereen”. Zowel intern als extern worden gesprekken gevoerd om dit vertrekpunt vorm en inhoud te geven. Het Omgevingsprogramma is in het vierde kwartaal van 2024 gereed. Het programma vormt de basis voor concrete acties, onder andere in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven. Deze worden vanaf 2025 opgepakt. We zien hierbij een belangrijke rol weggelegd voor een Triple Helix organisatie als Crossroads. Tot nu toe hebben Provincie en Rijk via de regiodeal mee bijgedragen aan de instandhouding van Crossroads. Die financiering valt weg. Als regio zien we het belang van een Triple Helix Organisatie. Een voorstel voor Structurele financiering van Crossroads ligt in de regio voor.

Kunst & Cultuur

Nieuw bibliotheekbeleid

2025

De nieuwe visie op bibliotheekwerk is uitgesteld omdat de nieuwe wet met zorgplicht naar verwachting in werking  treedt op 1.1.2026. In de wet moet het meerjarenplan opgesteld worden en moeten provincies toezicht hierop houden.
Gelet op deze ontwikkelingen wordt het opstellen van een visie uitgesteld en wordt opgestart zodra meer duidelijk is over de (inwerkingtreding van) de nieuwe wet.

Inclusieve samenleving

Verbreden van inclusie naar groepen inwoners die niet of onvoldoende georganiseerd zijn (de zwijgende meerderheid)

2025

De opdracht wordt in 2025 uitgewerkt en opgesteld. Vervolgens wordt hier uitvoering aan gegeven.

Preventie

Uitvoering geven aan actieprogramma Kansrijke Start

Continu

De uitvoering van het actieprogramma loopt. Inhoudelijk lopen er diverse interventies (Voorzorg, 1000 kansen, Nu Niet Zwanger, Gelukkig ouderschap, Ouders Inc, Digitale zorgpadentool) waarmee de doelgroep wordt bereikt. Daarnaast hebben de colleges van Noord- en Midden-Limburg in Q1 van 2024 besloten tot een borging van de ketenaanpak Kansrijke Start, door deze opdracht bij de GGD te beleggen. Deze ketenaanpak past binnen het ingezette landelijke, regionale en lokale beleid, zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord, Integraal Zorgakkoord, Regionaal uitvoeringsplan Kansrijke Start en de Kadernota Sociaal Domein. In 2024 is een regionaal uitvoeringsprogramma opgesteld met daarin diverse activiteiten die ook in 2025 zullen doorlopen. Daar waar nodig en mogelijk en waar zich kansen voordoen, zal er ook op andere thema's binnen Kansrijke Start worden ingezet

Veiligheid en Zorg

Uitvoering geven aan het actieprogramma Grip op Onbegrip

Continu

Het regionale programma Grip op Onbegrip Noord- en Midden-Limburg ligt vanaf de tweede helft van 2024 weer op koers. Venray trekt bestuurlijk dit programma en is tevens penvoerder voor diverse toegekende subsidies vanuit de rijksoverheid via ZonMw. Een gedeelte van de incidenteel toegekende subsidiegelden wordt na verstrijken van de looptijd van de betreffende subsidieregelingen structureel, zo heeft de rijksoverheid in 2024 aangekondigd. Om welke bedragen dit gaat, is vooralsnog niet bekend. Op inhoud wordt de 24/7 incidentenaanpak geoperationaliseerd. Er wordt een incidententeam met outreachende werkers ingezet met als doel om zo snel mogelijk te de-escaleren om vervolgens de betrokkene duurzaam te stabiliseren. Dit om te voorkomen dat betrokkene opnieuw ontregelt. Onder de pijler ‘Zorg en Veiligheid’ versterken de gemeenten samen met zorg- en veiligheidspartners de regionale samenwerking op dossiers op het snijvlak zorg en veiligheid. Hierbij wordt ook naar de governance gekeken. De langverwachte inwerkingtreding van de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) gaat helpen in het streven om te komen tot een sluitende aanpak.

Uitvoering geven aan  het regionaal plan van aanpak mensenhandel

Continu

Binnen het in 2022 vastgesteld plan van aanpak mensenhandel is aandacht voor de vormen van mensenhandel, namelijk seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Ook in 2025 zetten we in op het verder opwerpen van barrières in de aanpak. Als het om seksuele uitbuiting gaat, is het wachten op de vaststelling en inwerkingtreding van de Wet regulering sekswerk. Het wetsvoorstel, waarmee thuisprostitutie op basis van een vergunning mogelijk wordt, is helpend in de strijd tegen seksuele uitbuiting. Anderszins kan een vergunningstelsel er ook juist voor zorgen dat sekswerkers zonder vergunning nog kwetsbaarder worden voor dwang c.q. uitbuiting. Binnen het uit te werken lokale prostitutiebeleid dient hier in het bijzonder aandacht voor te komen.    
De implementatie van het lokaal en integraal beleid voor internationale werknemers alsook de inwerkingtreding van de Wet goed verhuurderschap geven meer zicht op de aard en omvang van arbeidsuitbuiting. Vanaf eind 2024 is het team van outreachende straatwerkers, onder aansturing van een coördinator binnen het Zorg- en Veiligheidshuis actief in de regio. De straatwerkers zoeken actief contact met arbeidsmigranten, die uitgevallen zijn en een zwervend bestaan leiden. Deze aanpak draagt niet alleen bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de doelgroep zelf en het terugdringen van overlast en onveiligheid, echter verbetert ook de informatiepositie als het om uitbuiting gaat. Verder gaat een integraal ondermijningsbeeld misstanden arbeidsmigranten, dat binnen het regionale programma Veiligheid (regiodeal) in 2025 wordt opgemaakt, inzicht geven in waar we staan en wat er in de aanpak verder nodig is.
Voor criminele uitbuiting ligt de focus op het voorkomen van (het verder afglijden van) jeugdige ondermijners. Hiertoe zetten we de aanpak in samenwerking met STRDR door en zorgen voor kennisoverdracht en het bieden van handelingsperspectief aan professionals in het zorg- en onderwijsdomein als het gaat om gedrag van jongeren die crimineel actief zijn alsook de regels vanuit de straatcultuur. In het voorkomen van jeugdcriminaliteit zetten we in op Preventie met Gezag (zie verder bij ‘ondermijning’). Voor alle vormen geldt overigens dat lopende het jaar signalen en meldingen in samenwerking met partners binnen het zorg- en veiligheidsdomein worden opgepakt door de aandachtsfunctionarissen mensenhandel.

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2024 12:19:07 met de export van 11/22/2024 12:06:06