Wat willen we bereiken?
Veiligheid
Veiligheid is een breed begrip. Onze ambitie is dat eenieder, die in de gemeente Venray verblijft zo veilig mogelijk moet kunnen wonen, werken, leren en recreëren. We weten ook dat veilig zijn niet automatisch betekent dat mensen zich ook veilig voelen. We vinden het gevoel van veiligheid dan ook minstens zo belangrijk. Weerbare inwoners en met respect naar elkaar omzien spelen hierin mee. Binnen het brede en dynamische veiligheidsdomein leggen we in de lijn van 2024 ook in 2025 het accent op twee pijlers. De eerste is 'een veilige woon- en leefomgeving' met thema's als woonoverlast, personen met verward gedrag, drugs- en alcoholpreventie, monitoren van ontwikkelingen in relatie tot de coffeeshops, straatintimidatie en het gevoel van veiligheid. De tweede pijler is 'integriteit en veiligheid' met thema's als maatschappelijk ongenoegen/polarisatie, ondermijnende criminaliteit met de focus op drugscriminaliteit, mensenhandel en jeugdige criminelen, een weerbare overheid en digitale veiligheid. We zetten in beginsel in op een preventieve aanpak. Wanneer handhaving nodig is, moet dit stevig en consequent gebeuren, waarbij grenzen stellen hand in hand gaat met perspectief bieden.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Vanuit ons principe ‘afspraak is afspraak’ wordt er wanneer het nodig is stevig en consequent gehandhaafd. Daarbij zien we toezicht en handhaving zeker niet als een doel op zich maar als een middel om daar waar inwoners of partijen zich niet aan gemaakte afspraken houden in te grijpen. Waarbij wij hopen dat het scheppen van duidelijkheid er uiteindelijk toe leidt dat er minder toezicht en handhaving nodig is. Wanneer we keuzes moeten maken waar we onze beschikbare capaciteit op inzetten, dan wegen we dat zorgvuldig af. Daarbij kijken we naar thema’s die voor ons en onze samenleving belangrijk zijn, maar ook naar zaken als noodzaak en effectiviteit van handhaving. Samenwerking met andere regio’s kan hierbij ook een optie zijn. Bij het vaststellen van nieuw beleid en nieuwe regels brengen we expliciet in beeld wat dit betekent voor (de uitvoering op) toezicht en handhaving. Dit geldt zowel voor ruimtelijke als sociale vraagstukken.
Momenteel worden op landelijk niveau criteria uitgewerkt voor robuustheid van de omgevingsdiensten. Ook onze netwerkomgevingsdienst voldoet op dit moment nog niet aan deze criteria. Door het uitvoeren van het plan van aanpak van de RUD LN koersen wij op het voldoen aan de robuustheidscriteria.