Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.5 DUURZAAMHEID

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit uit het collegeprogramma 2022 - 2026

Gereed in

Toelichting

Omgevingsprogramma "Venray vergroent"/comm.

Uitvoering communicatieplan Venray Vergroent

Continu

In 2025 wordt gecommuniceerd over de uitvoeringsprojecten. Bijvoorbeeld over isolatieprojecten bij eigen woningbezitters.

Energietransitie

Uitvoering Energietransitie

Continu

Om de energietransitiedoelen te bereiken wordt niet alleen ingezet op een systeemverandering en duurzame energieopwekking maar ook op energiebesparing. Vanaf 2025 zullen de projecten duurzame energiesystemen uit het uitvoeringsprogramma energie uitgevoerd worden waarbij de gemeente volgens de gekozen strategie een faciliterende en stimulerende rol heeft. Met deze projecten wordt toegewerkt naar de nieuwe duurzame energie infrastructuur. Hierbij spelen onder andere hernieuwbare opwek, opslag en conversie (binnen lokale netwerken) een rol. Er wordt uitvoering gegeven aan de duurzame warmtevoorziening onder de taak ‘Uitvoering projecten warmte en energiebesparing’.

Uitvoering projecten Warmte- en Energiebesparing

Continu

Het Uitvoeringsprogramma Warmte en Besparen omvat projecten om in de periode tot en met 2025 het energieverbruik te verminderen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de Transitievisie Warmte. De acties voor het onderdeel energiebesparing uit het Uitvoeringsprogramma Warmte en Besparen worden beoordeeld en hierin opgenomen. In 2025 wordt er uitvoering aan gegeven. Met ingang van de Wet Gemeentelijk Instrumentarium Warmte (Wgiw) gaat de transitievisie warmte gelden als een verplicht programma onder de Omgevingswet (uiterlijk 31-12-2026). In het warmteprogramma geven de gemeenten aan welke wijken de komende 10 jaar zullen worden verduurzaamd en waar de aanwijsbevoegdheid wordt ingezet. In 2025 wordt het voorbereidende werk hiervoor gedaan. Er wordt aanvullend inzicht gegenereerd in de mogelijke duurzame warmtebronnen en stakeholders worden betrokken bij de plannen. Net als bij de transitievisie warmte kan daarna het warmteprogramma verder worden uitgewerkt in uitvoeringsplannen per gebied.

Uitvoering projecten Duurzame Energiesystemen

2030

Vanaf 2025 zullen de projecten duurzame energiesystemen uit het uitvoeringsprogramma energie uitgevoerd worden waarbij de gemeente volgens de gekozen strategie een faciliterende en stimulerende rol heeft. Met deze projecten wordt toegewerkt naar de nieuwe duurzame energie infrastructuur. Hierbij spelen onder andere hernieuwbare opwek, opslag en conversie (binnen lokale netwerken) een rol.

Circulaire economie

Uitvoering Circulaire economie

Continu

In 2025 wordt uitvoering gegeven aan de Visie en Plan van Aanpak Circulaire Economie.

Uitvoering projecten Circulaire economie

Continu

Door uitvoering te geven aan verschillende projecten wordt er verdere ervaring opgedaan met hoe de circulaire economie geïmplementeerd zal worden binnen de gemeentelijke organisatie, en hoe de uitvoering hiervan er in de praktijk uit ziet:
-Wij optimaliseren de monitoring van circulaire inkoop binnen de gemeentelijke organisatie in samenwerking met andere afdelingen en beleidsvelden.
-We zetten projecten op en doen mee met ontwikkelingen bij biobased bouwmaterialen.
- Het dashboard Duurzame GWW wordt verder geïmplementeerd en gefinetuned om inzicht te vergaren in het grondstof gebruik van de GWW.
- Het systeem Madaster wordt uitgebreid en daarmee worden nieuwbouwprojecten aan het bestand van de gemeente toegevoegd.
- Bedrijven worden geïnspireerd om circulaire bedrijfsvoering in te voeren
- Met bedrijven bekijken we hoe we grondstofstromen inzichtelijk kunnen krijgen.

In 2025 begint de structurele implementatie van circulariteit bij gebiedsontwikkeling en infraprojecten. Dit zal in het begin meer tijd vragen, maar door ervaring op te doen zal het proces versoepelen.

Klimaatadaptatie

Uitvoering Klimaatadaptatie

Continu

In 2025 wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie met projecten gericht op wateroverlast, overstromingen, hittestress, droogte en biodiversiteit.

Uitvoering projecten Klimaatadaptatie

Continu

Aan de volgende projecten wordt in 2025 gewerkt:
- Vergroenen van schoolpleinen - vervolg;
- Project Steenbreek / NK tegelwippen– geveltuinen, vergroening tuinen, en openbare ruimte;
- Natuur-inclusief bouwen;
- Aanplant 45.000 extra bomen en ca 150 ha bos – maken keuzes op basis van het uitgevoerde onderzoek naar mogelijkheden voor de aanplant van de bomen in Venray, inclusief consequenties;
- Subsidieregeling klimaatadaptatie loopt door in 2025;
- Soortenmanagementplannen (SMP) ten behoeve van isolatie woningen stedelijke omgeving afhankelijk van ontwikkeling voorwaarden vanuit de wetgeving;
- Soortenbeschermingsplannen opstellen en uitvoeren.

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2024 12:19:07 met de export van 11/22/2024 12:06:06