Wat willen we bereiken?
Algemeen
Wij bouwen verder op het omgevingsprogramma ‘Venray Vergroent’. Hiermee geven we invulling aan de opgaven op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Zoals opgenomen in de vastgestelde visies. Wij committeren ons aan de landelijke doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 gehalveerd te hebben. Verder streven wij naar een betere bescherming van onze natuur.
Vele doelen van ‘Venray Vergroent’ kunnen we alleen behalen met de inzet van onze inwoners, ondernemers en organisaties door in goede verbinding te staan met de samenleving en het voeren van ‘het goede gesprek’. Wij zetten daarom stevig in op communicatie met en tussen onze inwoners en partners. Venray Vergroent is van ons allemaal.
‘Venray Vergroent’ raakt veel terreinen en daarom komen onderdelen ook terug bij andere deelprogramma’s, zoals woningbouw en woonomgeving, landelijk gebied, mobiliteit en economie.
Energietransitie
Vanaf 2025 wordt het uitvoeringsprogramma energie uitgevoerd. In dit uitvoeringsprogramma wordt toegewerkt naar de nieuwe duurzame energie infrastructuur. Hierbij spelen onder andere hernieuwbare opwek, opslag en conversie (binnen lokale netwerken) een rol. De verwachte stijging van de elektriciteitsvraag en de effecten van netcongestie zien we nu al, en deze ontwikkelingen zetten alleen maar harder door in 2025 en de jaren daarna. Dat betekent dat we aan de slag gaan om ruimte te creëren op het net door samen te werken met netbeheerders rondom de aan te leggen infrastructuur en samenwerken met bedrijven en inwoners om slim om te gaan met energie. Bijvoorbeeld in een energy hub. Ook wordt er integraal samengewerkt bijvoorbeeld met economie en woningbouw. We willen hernieuwbare opwek, opslag en conversie (blijven) realiseren. Dit doen we ook samen met inwoners en bedrijven. Daarnaast werken we regionaal samen, in projecten en coalitions of the willing van de RESNML. Dit levert ons in 2025 kennis en inzicht op over ontwikkelingen en innovaties die we toe kunnen passen in onze uitvoering. Waar mogelijk, zoals bijvoorbeeld bij het Nationaal Isolatie Programma (NIP), werken we regionaal samen in aanbestedingen en uitvoeringsprojecten. In 2025 wordt een start gemaakt met het opstellen van een warmteprogramma onder de omgevingswet. Hierin komt te staan welke duurzame warmtevoorziening in welke wijk gepland is en wanneer.
Circulaire economie
Doelstelling: In 2035 is de circulaire werkwijze normaal geworden. Daarbij richten wij ons op de gemeentelijke organisatie, ondernemers en onze inwoners. Deze werkwijze bestaat uit het slim ontwerpen van producten, hergebruiken, repareren en vervolgens recyclen, zodat de grondstoffen waarvan het product ooit gemaakt is opnieuw beschikbaar zijn. Om dit te bereiken is in 2021 de Visie Circulaire Economie Venray opgesteld en wordt er uitvoering gegeven aan het bijbehorende uitvoeringsprogramma.
We hebben inmiddels de eerste ervaringen opgedaan met de implementatie en uitvoering van circulaire economie binnen de gemeentelijke organisatie en onze processen. We hebben inzichtelijk welke materiaalstromen binnen de gemeente te meten zijn, en hoe we deze daadwerkelijk meetbaar kunnen maken. Zo ontdekken wij hoe wij de circulaire economie verder vorm kunnen geven. Kortom, wij hebben inzicht en creëren vanuit daar nieuwe handelingsperspectieven. Op 11 juni 2024 is het nieuwe plan van aanpak circulaire economie vastgesteld.
In 2024/2025 wordt beleid ontwikkeld over circulair bouwen bij infrastructuur maar ook woningbouw. Er zal gekeken worden hoe dit beleid kan worden geïmplementeerd en welke middelen er nodig zijn om circulariteit te borgen. In 2025 worden ook de eerste stappen gezet met betrekking tot het circulaire bedrijfsvoering bij bedrijven. Ook zal een onderzoek plaatsvinden naar een circulair ambachtscentrum. Er worden ook stappen gezet met de onderzoeken en ontwikkelingen van biobased-bouw materialen. Van productie, verwerking tot toepassing van deze bouwmaterialen zal zal breed de samenwerking tussen verschillende partijen worden gezocht in wat mogelijk is in Venray.
Klimaatadaptatie
Doelstelling: In 2035 is de gemeente Venray klimaatadaptief. Hiertoe is in 2020 een Visie Klimaatadaptatie opgesteld en vastgesteld en in 2021 een bijbehorend uitvoeringsprogramma waarin projecten staan die bijdragen aan het voorkomen dan wel beperken van negatieve effecten als gevolg van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte en het versterken en verbeteren van de biodiversiteit.
Veel zaken zijn vanuit het uitvoeringsprogramma in gang gezet en hierop wordt in 2025 verder gebouwd. Zo worden in 2025 weer een aantal schoolpleinen vergroent, maken we keuzes als het gaat om de realisatie van de ambitie m.b.t. de aanplant van 45.000 bomen en ca 150 ha bos en breiden we het areaal ecologisch beheerde bermen verder uit. We gaan verder met het opzetten van een natuurwaardenanalyse waar we in 2024 mee zijn gestart. Daarmee kunnen we als organisatie voldoen aan de natuurwetgeving bij openbare werken en bos- en natuurbeheer en een handreiking bieden aan initiatiefnemers om ook te kunnen voldoen aan natuurwetgeving. Tevens vormt de natuurwaardenanalyse een biodiversiteitsmonitor. Verder gaan we net als in 2024 ook in 2025 inwoners/straten actief benaderen en stimuleren om geveltuinen aan te leggen en samen met de straat overtollige verharding te vervangen door planten. Daardoor dragen ze bij aan de ontstening en vergroening van straten en particuliere tuinen, het versterken van de biodiversiteit en het beperken van de hittestress (bewustwording).